Hvordan huske til eksamen eller en prøve på skolen?

Noen ganger kan det hende at man leser og leser til en prøve eller eksamen, men har vanskelig for å huske det man har lest. På prøven sitter du kanskje med jernteppe og får ikke skrevet ned noe fornuftig. Ofte kunne det hjulpet å ha noen nøkkelord å se på. Disse nøkkelordene vil kunne fungere som utløsere for hukommelsen din, de gjør at du kommer på en hel del rundt, og de kan hjelpe deg til å ha en god disposisjon i teksten i en langsvaroppgave. Problemet er at man ofte ikke har lov til å ha med en liste med nøkkelord. Da er det bra at det finnes veldig gode husketeknikker for å huske nøkkelord!

La oss si at du skulle ha prøve i historie og at de 6 første ordene du hadde plukket ut var følgende.

 1. Brødmangel
 2. Demonstrasjon i Paris
 3. Halshugging
 4. Vannmølle
 5. Jordbruksteknikk
 6. Bedre veier

For å huske disse nøkkelordene er første steg å gjøre de konkrete og visualiserbare. Jeg ville kanskje brukt følgende assosiasjoner.

 1. Brødmangel – en haug med brød
 2. Demonstrasjon i Paris – demonstrant lenket fast i Eifeltårnet
 3. Halshugging – halshugging
 4. Vannmølle – vannmølle
 5. Jordbruksteknikk – bonde med god fotballteknikk
 6. Bedre veier – motorvei

For å huske disse ordene og rekkefølgen på dem er det svært effektivt å plassere dem på et sted du kjenner godt. Hjernen vår er veldig god til å huske spesielle situsjoner og ting, og steder du kjenner godt ligger allerede i langtidshukommelsen.

Neste steg vil være å bestemme seg for et mentalt lagringssted. Kanskje du endte opp med eiendommen til barndomskompisen din Morten. Velg noen punkter utenfor og gjennom huset hans i en logisk rekkefølge. Kanskje det vill sett slik ut:

 1. plen
 2. utenfor garasje
 3. garasje
 4. trapp
 5. gang
 6. vaskerom
 7. soverom
 8. kjøkken
 9. stue
 10. bod

Disse stedene kommer i en logisk rekkefølge, og ordene du plasserer på disse stedene vil da også komme i logisk rekkefølge. Jeg ville plassert to bilder på hvert punkt. For å huske våre 6 nøkkelord ville vi da bare å trenge å bruke de 3 første punktene og ha 7 punkter igjen til 14 nye, fine nøkkelord. Jo gøyere og mer spesielle bilder du greier å se for deg, jo lettere er det å huske. Hjernen vår glemmer fort kjedelige ting. Vi prøver på en måte å «narre» hjernen vår til å tro at det har sjedd mange syke og spesielle ting på steder den kjenner godt fra før. Siden stedene allerede er i langtidshukommelsen din, er dette en snarvei inn der.

 • På plenen ser du for deg at noen hiver brød i hodet på en demonstrant som har lenket seg fast i Eifeltårnet. (Dette for å huske nøkkelordene «brødmangel» og «demonstrasjon i Paris)
 • Utenfor garasjen ser du for deg at noen hugger hodet av noen og hiver hodet på en vannmølle. (Nøkkelordene «halshugging» og «vannmølle»)
 • I garasjen ser du for deg at en bonden briljerer med sin finslepne fotballteknikk på motorvei som noen har bygget i garasjen. (Nøkkelordene «landbruksteknikk» og «bedre veier».

Når du kommer på prøven, går du mentalt gjennom eiendommen til Morten, og på kladdearket ditt kommer forhåpentligvis nøkkelordene som perler på en snor. Disse kan du bruke til å komme på det du egentlig kan og eller bruke som disposisjon på en passende langsvarsoppgave.

Hvis du vil huske disse nøkkelordene i lang tid, må du fra tid til annen gå gjennom eiendommen til Morten mentalt og tenke gjennom hva som skjedde på de ulike stedene. For hver repetisjon vil du kunne vente enda lenger til neste repetisjon. Hvis du trenger å huske nøkkelord til en annen prøve eller eksamen er det viktig at du velger deg et annet mentalt lagringssted, for eksempel huset til tante Målfrid, ungdomsskolen din eller hotellet du var på ferie på i Tyrkia. Du har veldig mange steder i langtidshukommelsen din, klare til å lagre uante mengder informasjon! Å plassere nøkkelord på steder gjør at du vet nøyaktig hvor du skal lete i hukommelsen din.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *