Hvordan huske navn?

Å huske navn er noe som er veldig nyttig, men som mange strever med. Asikter er lett å huske, til og med babyer ser raskt forskjell på kjente og ukjente ansikter. Men å knytte navnet til ansiktet er mer utfordrende. Noe som kan hjelpe oss i riktig retning i forhold til å huske navn bedre er å se på det som kalles for Baker-baker- paradokset. La oss si at jeg viser deg et bilde av en mann og forteller deg at denne personen heter «Baker» til etternavn. Til en annen person viser jeg akkurat det samme bildet og forteller at mannen jobber som baker. I begge tilfeller skal det samme ordet, «Baker», knyttes til ansiktet. Når jeg noen dager senere viser det samme bildet til deg og den andre personen, viser forskningen at det er mye større sannsynlighet for at den andre personen husker at denne personen jobber som baker enn at du husker at personen heter «Baker». Dette er ikke fordi du er så mye dårligere å huske enn den andre personen, men fordi den andre personen kanskje så for seg at personen bakte, mens du kanskje ikke hadde noen bevisst kobling mellom utseende til mannen og ordet «Baker».

For å huske navnet til en person må det gjøres en kobling mellom navnet og ansiktet. Det første som er viktig er å legge merke til hva personen heter. Ofte er man ikke oppmerksom nok når folk sier navnet sitt, kanskje du tenker på hvordan du selv skal si navnet ditt eller hva du skal spise til middag, så du legger ikke nok merke til hva personen du hilser på sier. Da har du et veldig dårlig utgangspunkt, det er veldig vanskelig å huske noe man ikke har fått med seg. Etter at du har fått med deg navnet, prøv å finne en konkret assosiasjon til navnet. Det kan for eksempel være:

  • Thea – tekopp
  • Jan – bussjåfør (fordi du kanskje kjenner en bussjåfør som heter Jan)
  • Olivia – Oliven
  • Leon – Løve
  • Tobias – Tobias i tårnet

Hvis det er noe ved utseende til personen som du legger merke til, kan du knytte assosiasjonen din til dette. Kanskje personen heter Olivia og har et veldig stort hår? Da kunne du visualisert at håret hennes var full av oliven.

Skjermbilde 2015-10-26 kl. 13.27.03

 

Eller hvis du hilser på en person som heter Leon der du legger merke til ørene kan du kanskje visualisere noe som dette:

Skjermbilde 2015-10-26 kl. 13.30.03

 

Neste gang du treffer personen er sannsynligheten mye større for at du husker hva personen heter siden du bevisst har laget en visuell kobling mellom navnet og ansiktet.

En annen måte å huske navnet på er å tenke en «logisk» tanke. Det letteste er jo hvis du hilser på Trude og hun ligner på en annen som du kjenner som heter Trude. Da husker du det sannsynligvis hvis du bevisst tenkte på at hun lignet på den andre Trude. Eller hvis du hilser på en person som ser litt herjet ut som heter Kurt kan det hjelpe å tenke: «Kanskje Kurt Nilsen ser slik ut etter noen år med et krevende rockestjerneliv?»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *